–>

Словенија го подигна нивото на опасност од тероризам

Словенија-го-подигна-нивото-на-опасност-од-тероризам.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСловенија ја подигна проценката на заканите од тероризам на средно ниво, што е трето од петте нивоа на опасност, пишува словенечки 24ур.ком

Собраниската комисија за надзор на разузнавачките и безбедносните служби попладнето веќе се запозна со проценката за безбедносната закана „во случај на можни антиизраелски протести во Република Словенија“ и со активностите на надзорните служби во врска со ова, соопшти Народното собрание.

На скала од пет точки, проценката на заканата е подигната од второто ниво или ниска опасност (зелено) на трето ниво или средна опасност (жолто) по неодамнешните настани на Блискиот Исток. Показателите за закани кои би се материјализирале на краток рок се ограничени. „Напад е многу веројатен или очекуван“, го опиша средното ниво Меѓуресорската работна група за борба против тероризмот, која вообичаено користи модел на пет нивоа.

На најниско (сино) ниво, веројатноста за напад е занемарлива и нема показатели за закана, ниту пак се чини дека заканата ќе се материјализира на краток рок. На ниско (зелено) ниво, можноста за напад не може да се отфрли. Показателите за заканите се многу ограничени, но малку е веројатно дека заканите ќе се остварат на краток рок. Следува средното, моментално ниво на закана.

Второто највисоко е високото (портокалово) ниво, кога има јасни индикации дека заканите веројатно ќе се материјализираат на краток рок. Точната цел или временската рамка не се познати. Црвеното ниво, т.е. многу висока проценка на заканата, се применува кога исто така има јасни показатели за непосредна закана: времето и целта се познати. Највисокото ниво се користи кога постои голема непосредна закана од терористички напад.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK