ОН расправаат за резолуцијата за Сребреница, Додик: Немаше геноцид

srebrenica-grobista.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот и член на Претседателството на БиХ, Денис Беќировиќ и Жељко Комшиќ, пристигнаа денеска во Њујорк за да лобираат во седиштето на Обединетите нации за прифаќање на резолуцијата што ќе ја потсети светската организација на геноцидот извршен во Сребреница во 1995 година, на што Србија остро се противи.

Претседателството на Босна и Херцеговина објави дека Беќировиќ и Комшиќ ќе разговараат со претставници на земјите-членки на ОН како дел од напорите да се обезбеди мнозинска поддршка неопходна за усвојување на резолуцијата во Генералното собрание. Самото објавување на резолуцијата предизвика нови тензии во односите меѓу Сараево и Белград, но и во Босна и Херцеговина.

Нацрт-резолуцијата, чии формални предлагачи се Германија и Руанда, а спонзори се петнаесет други земји, меѓу кои и највлијателните западни земји како САД, Велика Британија, Франција и Италија, ќе се разгледува денеска во седиштето на ОН зад затворени врати.

Формална одлука за негово прифаќање треба да следи на седницата на Генералното собрание најавена за 2 мај. Според работната верзија на резолуцијата што стигна до медиумите во Босна и Херцеговина, документот потсетува „на обемот на геноцидот во кој припадниците на војската и полицијата на босанските Срби убиле повеќе од осум илјади Бошњаци од Сребреница“.

Се повикува 11 јули да биде прогласен за меѓународен ден за сеќавање на жртвите на тоа злосторство, како и за изведување на преостанатите сторители пред лицето на правдата и санкционирање на оние кои го негираат геноцидот.

Мисијата на Босна и Херцеговина во ОН на чело со Златко Лагумџија е активно вклучена во подготовките за усвојување на резолуцијата, што предизвика огорченост кај лидерите на босанските Срби предводени од Милорад Додик, но и кај српскиот претседател Александар Вучиќ, кој најави дипломатска офанзива на Белград со цел да убеди што е можно поголем број членки на ОН да не гласаат за тој документ.

Додик: Прво, геноцид не се случи

Додик рече дека усвојувањето на резолуцијата ќе биде повод Република Српска да се одвои од Босна и Херцеговина бидејќи, според него, Србите не сакаат да живеат со Бошњаците кои ги прогласуваат за геноцидни луѓе. Тој го кажа ова и покрај тоа што во текстот на резолуцијата никаде не се споменува колективна вина, туку само укажува на одговорноста на лицата кои ги извршиле злосторствата.

„Прво, геноцидот не се случи, да се случеше немаше да продолжат да ја форсираат таа приказна“, изјави Додик вчера во Мостар, каде беше во друштво на Вучиќ, кој пак му даде отворена поддршка за се што кажува и прави.

Вучиќ се расправаше со новинарите кои го потсетија дека во 2007 година, Меѓународниот суд на правдата ја означи Србија како одговорна за необезбедување казни на сторителите на геноцидот, со оглед на ефективната контрола што ја имаше врз војската на босанските Срби во 1995 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK