На одредени плажи во Будва и Тиват е забрането пливање поради лошиот квалитет на морето

crna-gora.png
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПоради лошиот квалитет на морето, капењето е забрането на Словенската плажа 03 во Будва и на плажата Солили 01 во Тиват и се означени со црвено знаме.

Резултатите од анализата на квалитетот на морската вода за 114 локации, што Институтот за морска биологија ја спроведе во периодот од 1 до 8 јули годинава, покажаа дека на 80,6 отсто од локациите морската вода била со одличен квалитет, во 13,2 отсто од локациите добрa, на 4,4 отсто задоволителнa, додека на 1,8 отсто од локациите водата била со лош квалитет.

Во Херцег Нови примероци од вода беа земени на вкупно 22 локации, од кои 16 беа со одличен квалитет, а шест со добар квалитет. Лоша вода за капење е пронајдена на локациите за капење „Словенска плажа 03“ во општина Будва и „Солила 01“ во општина Тиват. Црвено знаме е истакнато на местата за капење во овие води, како симбол на забраната за капење.

„Во општина Улцињ, од вкупно 18 локации каде што се спроведува Програмата за мониторинг на санитарен квалитет, морската вода била со одличен квалитет 16, добра на 1, додека водата била со задоволителен квалитет на 1 локација. Анализите покажаа дека морската вода била со одличен квалитет на 14 локации во општина Бар, додека на 1 локација во оваа општина водата била со добар квалитет. Во општина Будва квалитетот на морската вода беше одличен на 29 локации, добар на две локации, задоволителен на две локации, додека на една локација водата беше со лош квалитет. Во Которскиот залив, во општина Тиват, од вкупно 10 локации, на шест од нив водата била со одличен квалитет, на три локации била квалитетна, додека на една локација квалитетот на водата за капење. беше сиромашен. Анализите покажаа дека во Котор водата била со одличен квалитет на 11 локации, на две со добар квалитет, а на останатите две со задоволителен квалитет на водата“, соопштија од Јавното претпријатие за управување со поморски средства, пренесува Вијести.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK