На Фејсбук е објавено лажно видео од премиерот Вучевиќ, реагираат надлежните органи

fgd.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНа социјалната мрежа Фејсбук се појави лажен видео клип, или непостоечка изјава на премиерот на Србија Милош Вучевиќ, соопштија од Кабинетот на премиерот.

Како што беше најавено, вештачката интелигенција креирала непостоечка изјава на премиерот Милош Вучевиќ на сметката „Corvus01“ во која е злоупотребена неговата слика, додека со генериран глас се објавуваат податоци за непостоечки владини проекти.

Министерството за внатрешни работи, односно полициските службеници на техничката управа на СБПВТК, контактирале со компанијата Мета за да ги отстранат споменатите објави и да дадат информации за администраторот на сметката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK