–>

Хрватска го слави Денот на државноста

hrvatska-zname
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Хрватска денеска го слави Денот на државноста во знак на сеќавање на конституирањето на првиот демократски избран повеќепартиски парламент на 30 мај 1990 година, кој по децении комунистичко владеење ги создаде темелите на модерниот парламент и ја потврди неговата улога во зачувувањето на хрватската државност.

На 30 мај Собранието беше исполнето со бројни претставници и гости кои присуствуваа на конституирањето на новиот Парламент, тогаш сè уште Социјалистичка Република Хрватска.

Новоизбраните пратеници го избраа Жарко Домљан за претседател на Собранието, а Ивица Перцан, Стјепан Сулиманац и Владимир Шекс за потпретседатели.

За претседател на Извршниот совет на Парламентот беше избран Стјепан Месиќ, а за претседател на Претседателството на Република Хрватска Фрањо Туѓман.

Во својот говор, Туѓман тогаш рече дека конституирањето на Парламентот е „од клучно значење, првиот чекор во враќањето на хрватскиот народ и неговата земја во европската цивилизациска, политичка, културна и економска традиција“.

Првиот соств на Собранието имаше 351 претставник и три совети: Општината, Мешовитиот совет на трудот и Социјално-политичкиот совет. Мнозинство имаше ХДЗ, 207 од 351 мандат, Сојузот на комунистите на Хрватска – Партијата за демократски промени имаше 107, Коалицијата на Народен договор 21, Српската демократска партија пет, додека 13 мандати добија независни и претставници на националните малцинства.

Дел од мандатот, првиот состав го обработи во посебни, воени околности и донесе историски одлуки за хрватскиот суверенитет и независност, за прекин на државно-правните врски со СФРЈ и за „Божиќниот устав“.

Хрватска трета година по ред го слави Националниот ден на 30 мај. Пред три години на тој датум се прославуваше Денот на хрватскиот Сабор и беше спомен-ден и работен ден, додека Националниот ден се празнуваше на 25 јуни и беше државен празник и неработен ден.

Мнозинството на ХДЗ во Собранието ја воведе промената во ноември 2019 година при уредувањето на новиот календар на празници, со што се врати Националниот ден на 30 мај, како што се славеше пред 2001 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK