Гетемилер: НАТО никогаш нема да ја нападне Русија

677z381_677z381_NATO-661a59cdf085f.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРизикот од директен конфликт меѓу Русија и НАТО е нула, бидејќи Северноатлантската алијанса никогаш нема да ја нападне Москва, изјави поранешниот заменик државен секретар на САД за контрола на оружјето и поранешен заменик генерален секретар на НАТО, Роуз Гетемилер.

Руската специјална операција предизвикува загриженост, иако, додаде таа, што се однесува до НАТО, „тоа е одбранбен сојуз кој никогаш нема да дејствува агресивно, да ја нападне Русија“.

Дополнително, Гетемилер нагласи дека Соединетите Американски Држави распоредиле нуклеарно оружје на територијата на европските земји со цел да ги одвратат тие земји да дизајнираат сопствено нуклеарно оружје и да ги намалат ризиците од нивно ширење.

„Оваа мисија произлегува од преговорите за Договорот за неширење на нуклеарното оружје од 1960-тите, кога СССР беше многу загрижен за земјите од НАТО, особено Германија, кои ја дизајнираа и распоредуваа својата програма за нуклеарно оружје“, потсети таа.

Гетемилер, исто така, додаде дека од гледна точка на САД и нивните сојузници во НАТО, Договорот за неширење на нуклеарното оружје е договор за неширење во Европа, бидејќи спречил многу сојузници на НАТО да набават и распоредат нуклеарно оружје.

Во април, Меѓународната кампања за елиминација на нуклеарното оружје објави дека членките на НАТО го прекршуваат Договорот за неширење на нуклеарното оружје со распоредување оружје во Полска. Претходно организацијата апелираше до Америка да го повлече оружјето од Европа, бидејќи практиката на нуклеарна размена е опасна и го зголемува ризикот од ескалација.

Според нивните податоци, Америка има околу 150 нуклеарни бомби, дистрибуирани меѓу американските воздушни бази во Германија, Италија, Холандија, Белгија и Турција, без никакви официјални најави.

Договорот за неширење нуклеарно оружје (од 1968 година, кој важи од 1970 година) предвидува дека нуклеарно оружје може да поседуваат само пет земји (Америка, СССР, Велика Британија, Франција и Кина) и забранува појава на нови нуклеарни држави, пренесува Спутник.

„Нуклеарната петорка“ се обврза да не го предава нуклеарното оружје на други земји и да не помага во неговото создавање, а останатите учесници во договорот да не прифаќаат или произведуваат нуклеарна бомба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK