Култура

Тетовската уметничка галерија со јавен повик до уметниците

Тетово, 7 јули 2020 () – Сите заинтересирани поединци и организации од областа на културата кои да се претстават пред тетовската публика имаат можност да поднесат барање до Националната Установа „Уметничка Галерија Тетово“ каде во текот на […]

„Љубов по Татунчо“ – нов сингл на Љубојна - МИА
Култура

„Љубов по Татунчо“ – нов сингл на Љубојна

Скопје, 7 јули 2020 () – „Љубов по Татунчо“  е насловен новиот сингл на Љубојна. Станува збор за музика за македонскиот игран филм „Стела“ чија што премиера се очекува наскоро. Композитор и аранжер на нумерата […]

Промоција на четири изданија за македонскиот јазик - МИА
Култура

Во МАНУ промовирани четири капитални дела за македонскиот јазик

Скопје, 7 јули 2020 () – Да се дадат вистински аргументирани и научни одговори за континуитетот и еволуцијата на македонскиот јазик и за неговото место во меѓународната славистика и лингвистика е целта на четирите капитални […]

15. АКТО Фестивал за современи уметности продолжува во Домот на култура во населба Ченто - МИА
Култура

15. АКТО Фестивал за современи уметности продолжува во Домот на култура во населба Ченто

Скопје, 7 јули 2020 () – Со изработка на мурал на фасадата на Домот на култура во населбата Ченто во Скопје продолжува програмата на јубилејното, 15-то издание на АКТО фестивалот за современи уметности, во продукција […]

Јубилеен концерт на Пламенка Трајковска „LADIES AND GENTLEMEN” - МИА
Култура

Јубилеен концерт на Пламенка Трајковска „LADIES AND GENTLEMEN”

Скопје, 7 јули 2020 () – Јубилеен концерт на Пламенка Трајковска „LADIES AND GENTLEMEN” вечер ќе се одржи на Факултетот за ликовни уметности – Сули ан. На концертот, Трајковска ќе се претстави со својот музички опус […]

Промоција на книгата „Парадоксикон“ од Томислав Османли - МИА
Култура

Промоција на книгата „Парадоксикон“ од Томислав Османли

Скопје, 7 јули 2020 () – Онлајн промоција на најновата прозна книга „Парадоксикон“ од Томислав Османли ќе се одржи денеска напладне во паркот пред Културно-информативниот центар (КИЦ) во Скопје. Промоцијата, која ќе ја води проф. […]

Промоција на четири изданија за македонскиот јазик - МИА
Култура

Промоција на четири изданија за македонскиот јазик

Скопје, 7 јули 2020 () – Промоција на четири капитални изданија за македонскиот јазик ќе се одржи денеска на платото пред Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). – На иницијатива на Македонската академија на […]

Во тек конкурсот за наградата „Антево перо“ - МИА
Култура

Во тек конкурсот за наградата „Антево перо“

Скопје, 6 јули 2020 () – Меѓународната поетско културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“, потсетува дека е во тек Конкурсот за доделување на наградата „Антево перо“ за 2020 година. Наградата се доделува како исклучително […]

Колективниот договор во културата почнува со примена од јули - МИА
Култура

Колективниот договор во културата почнува со примена од јули

Скопје, 6 јули 2020 () – Платите во културата за јули ќе се пресметуваат согласно коефициентите утврдени во Колективниот договор. На средбата одржана меѓу премиерот Оливер Спасовски, министерот за култура Хусни Исмаили, заменик-министерот за култура Владимир […]

Престижниот „Карлови Вари“ го селектираше македонскиот филм „Снежана на крајот умира“,кој е поддржан од Агенцијата за филм - МИА
Култура

Престижниот „Карлови Вари“ го селектираше македонскиот филм „Снежана на крајот умира“,кој е поддржан од Агенцијата за филм

Скопје, 6 јули 2020 () – Македонскиот филм „Снежана на крајот умира“, кој е во постпродукција, е еден од осумте селектирани филмови во „Work in progress“ програмата во рамки на индустриската селекција на престижниот Меѓународен […]