Ова е најлековито од сите растенија: се користи во јадења, а воедно е и прекрасен украс на терасата

мајчина душица
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Мајчината душица е подеднакво добро позната во медицината и во готвењето. Како традиционалниот зачин се користи од памтивек за чорби и разни супи како и за сосови од домати.







Мајчина душица, името по кое е попозната мајчина душица, е грмушесто растение од фамилијата Labiatae, по потекло од медитеранските земји, особено погодно за карпести градини.

Како и сите други карпести растенија, сака сува почва и целосно сончево место. Се одгледува на отворени површини на брегот, но и на континентот. Неговата предност е низок раст и непретенциозност. Има пријатен мирис; некои сорти мирисаат на лимон и е погоден за сушење.

Поради својот џуџест и грмушест раст, често се користи за пополнување на пукнатини во старите камени ѕидови или меѓу камењата што се користат за поплочување на дворната патека. Најважно на што треба да се внимава е добрата дренажа, бидејќи растенијата за карпести градини успеваат само на пропустливи почви каде што нема опасност од застоена вода.

Мајчината душица има густи ситни цветни кластери во розови нијанси. Мајчината душица е лековито растение кое не содржи никакви штетни состојки. Латинското име на ова растение е Thymus serpyllum, а во народот е познато и како див босилек и полска или градина мајчина душица.

Родот мајчина душица вклучува околу 330 и цела серија вкрстени видови. Лековити состојки на мајчина душица се наоѓаат во цветот и листот. Поради оваа причина, секогаш внимавајте како го берете, никогаш не го кубете, туку исечете го со нож или ножици.

Времето на берба на мајчина душица е од мај до септември.

Примена: за карпести градини, балкони и тераси, меѓу пукнатини во камени ѕидови и градинарски патеки

Напомена: Стеблата пред цветање се берат, се врзуваат на конци и се закачуваат на топло и проветрено место. По цветањето, мајчината душица треба да се скрати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK