Секој трет кој прележал Ковид-19 има посттрауматски стрес


Еден од тројца пациенти кои имале тешка инфекција со коронавирус последователно страдаат од посттрауматски стрес, покажуваат истражувачки податоци кои на прес-конференција ги претстави Инга Короткова, постар предавач на Катедрата за медицинска психологија и психофизиологија на Државниот универзитет во Санкт Петербург (СПБСУ).– Проучувањата покажуваат дека 30 проценти од луѓето на одделот за интензивна нега поради лекување на коронавирус последователно имаат симптоми на посттрауматско стресно нарушување (ПТСН). При ПТСН се можни клинички симптоми како немотивирана будност, лути реакции, агресија, нарушена меморија и концентрација и општа вознемиреност не само на ментално, но исто така и на физиолошко ниво, несоница и самоубиствени мисли, рече Короткова.

Таа додаде дека се можни и симптоми на депресија – лошо расположение, замор, губење на задоволство и нарушено внимание. Според неа, овие симптоми бараат консултација со специјалист.