СЈО: Сѐ уште немаме добиено писмен допис од ЈО како ќе се постапува со предметите


Специјалното јавно обвнителство информира дека се уште немаат добиено писмен допис од страна на Јавното обвинителство на РСМ и согласно тоа не можат да известат дали и како ќе се постапува со нивните предмети.

– Во врска со актуелните случувања сакаме да ја информираме јавноста дека сѐ уште немаме добиено писмен допис од страна на Јавното обвинителство на РСМ за да можеме да известиме дали и како ќе се постапува со предметите на ова Јавно обвинителство, информираат од СЈО.

Од СЈО во соопштението, изразуваат загриженост поради фактот што се уште не е избран јавен обвинител кој ќе ја замени Катица Јанева, ниту пак е донесено ново законско решение со кое што ќе се регулира статусот на ова Јавно обвинителство.

– Потсетуваме дека мандатот на СЈО е до 15 септември 2020 година, до кога продолжуваат работниот однос на вработените во Обвинителството и тековните обврски на институцијата. Отсуството на регулатива за тоа што ќе се случува со вработените, тековните обврски, архивата и материјалите со кои располага Обвинителството, во ситуација кога нема раководно лице на институцијата, ќе доведе до реални проблеми во остварувањето на правата од работен однос на вработените лица и намирување на обврските на институцијата, а воедно ќе отсуствува и контрола на спроведувањето на безбедносните процедури поврзани со сите материјали со кои располага Обвинителството, се вели во соопштението на СЈО.


Вести

Почна судењето за организаторите на „27 април” – обвинетите не се чувствуваат виновни, Русковска ќе ја докажува нивната вина

– Трајко Велјановски, Спиро Ристовски, Миле Јанакиевски и Владимир Атанасовски, се изразија дека не се винови за кривичното дело „терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедност”, за насилните случување на 27 април 2017 во Собранието. […]

Вести

Русковска: Секој од обвинетите за организирање на 27 април е една коцка од мозаикот

–Обвинителството ќе докаже дека обвинетите кои седат во оваа судница изготвиле план со намера за загрозување на уставниот поредок и безбедноста на државата со акти на насилство да спречат мирно примопредавање на власта како резултат […]