Ратификуван Договорот за реципрочно признавање на возачките дозволи со Косово


Собранието денеска го изгласа Законот за ратификација на Договорот со Владата на Косово за реципрочно признавање на возачките дозволи и ја констатираше оставката на Горан Трајковски од функцијата директор на Дирекцијата за заштита на лични податоци на негово барање.

На 98. седница пратениците дадоа поддршка на предложените законски имени на законите за царинската тарифа и за финансиска дисциплина, во прво читање, и ја заокружија расправата за Предлог законот за урбанистичко планирање, во прво читање.

Со измените на Законот за финансиска дисциплина се намалува надоместот за доцнење и се пренесува надзорот над спроведување на одредбите за деловни трансакции од страна на економските оператори од приватниот сектор од Управата за јавни приходи на Државниот пазарен инспекторат при Министерството за економија. Се врши усогласување со Директивата 2011/7/ЕУ за борба против задоцнето плаќање во комерцијални трансакции.  Се допрецизира дека должникот треба да ги исполнува своите парични обврски  во договорените рокови без претходно потсетување и опомена од страна на доверителот и се намалува надоместот за доцнење при исполнување на паричната обврска во договорениот рок од 3.000 денари на 2.400 денари.

Со предложените измени и дополнувања  на законот за Царинската тарифа се исполнува обврската за транспонирање на националното законодавство утврдена во Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија и се обезбедува и правна основа за еднообразна примена на Царинската тарифа. Со законот ќе се овозможи поголема флексибилност во поглед на менувањето на царинската номенклатура, како и услови за потполна примена на интегрираната царинска тарифа што треба целосно да почне да се применува со новиот систем за обработка на царински и акцизни документи.

За измените на законот за урбанистичко планирање, како што предложи ресорниот министер Горан Сугарески, треба да се одржи јавна расправа.

– Целта на Предлог-законот за урбанистичко и просторно планирање е подобрување на деловната клима во Република Македонија со подобрување на квалитетот на запишаните податоци во катастарот на недвижности, зголемување на процентот на запишаните права во катастарот на недвижности што ќе продуцира со јакнење на вербата во јавната книга, како и зголемување на транспарентноста на институцијата како јавен сервис на граѓаните, рече Сугарески во образложението.

Пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ истакнаа дека прифаќаат одржување јавна расправа за законот и оти ќе интервенираат амандмани во негово подобрување.Побараа целосна примена на Законот за зеленило и ревидирање на урбанистичките планови.

Расправата по 98. седница ќе  продолжи по редовната пауза на пратениците.


НБ ја затвори Еуростандард банка, штедачите ќе бидат обесштетени - МИА
Бизнис

НБ ја затвори Еуростандард банка, штедачите ќе бидат обесштетени

Скопје, 12 август 2020 () – Народната банка денеска ја затвори банката Еуростандард АД Скопје поради неисполнување минимални законски услови за работење. Како што соопшти гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска, затворањето на Банката воопшто нема да ја доведе […]

Нови 173 случаи со Ковид-19, починати 15, оздравени 150 пациенти - МИА
Вести

Нови 139 случаи со Ковид-19, еден починат, 239 оздравени пациенти

Скопје, 12 август 2020 () – Во последните 24 часа се направени 1.627 тестирања, а регистрирани се 139 нови случаи со Ковид-19 во: Скопје-30, Куманово-20, Дебар-2, Штип-15, Прилеп-1, Тетово-6, Струга-8, Битола-2, Охрид-3, Кавадарци-8, Гостивар-19, Гевгелија-1, […]

Преговорите за новата влада по Илинден, ЕУ очекува стабилна коалиција и силен Парламент - МИА
Вести

В петок, според СДСМ, Заев ќе го добие мандатот, Мицкоски за нови избори ако се исцрпат можностите за формирање влада

Скопје, 12 јуни 2020 () – На два дена до рокот за доверување на мандатот за состав на Владата, официјално нема договор меѓу партиите кои освоија најмногу пратенички места. Од СДСМ тврдат дека Заев е […]