Обид за самоубиство на деца до 14 години во Хрватска пораснал за дури 200 отсто


– Според податоци на хрватското Министерство за внатрешни работи, во минатата година  во државата 625 луѓе извршиле самоубиство.

Од нив 157 се жени и 468 се мажи. Во истиот период обидот за самоубиство кај деца до 14 години е зголемен за дури 200 отсто, објавија хрватски медиуми.

Во Копривничко-крижевачката жупанија, бројот на самоубиства во 2017 година е зголемен за 94,4 отсто, додека во некои други е регистриран пад.

– Република Хрватска мора итно да изработи Национална стратегија за борба против самоубиства. Соседните држави веќе имаат таква стратегија и во таа мисла заостануваме зад нив, изјави претседателот на здружението Животна линија, Тин Понграц.


Вести

Средба на работните групи за законот за ЈО во Собранието

– Партиските работни групи за законот за јавно обвинителство попладне во 16:00 часот ќе одржат нова средба во Собранието Република Северна Македонија, потврдија за МИА од Министерството за правда. На средбата се поканети претставници на […]

Бизнис

Откупувачите најдоцна до „Свети Трифун” да склучат договори за грозјето, бараат лозарите

– Откупувачите на винско грозје најдоцна до празникот „Свети Трифун” да склучат договори за откуп на винско грозје со лозарите. Во договорите да бидат внесени цените за грозјето, а плаќањето да се врши според законот […]

Вести

Пад од 13 места за земјава во однос на степенот на корупција, Владата уверува дека води бескомпромисна борба

– Пад од 13 места бележи Република Северна Македонија во рангирањето на Индексот за перцепција на корупцијата, односно со вкупно 35 поени е пласирана на 106 место, за разлика од 2018, кога беше на 93-то […]