Итната медицинска помош на новогодишните празници ќе работи 24 часаСлужбата за Итна медицинска помош (ИПМ) со домашно лекување во состав на ЈЗУ”Здравствен дом на Скопје”-Скопје за време на новогодишните празници ќе работи 24 часа.


 

На новогодишната ноќ Итната медицинска помош ќе располага со 10 медицински тима и осум дежурни ординации за здравствена заштита во трета смена, недела и празници во Поликлиниките  Јане Сандански,Чаир,Ченто, Шуто Оризари, Ѓорче Петров, Драчево,Идадија и Бит Пазар.

Со секојдневното работно време ќе функционира и Единицата за домашна посета.

Поради претстојните прослави на новогодишните празници, Службата за Итна медицинска помош  препорачува: редовно земање на терапија кај хроничните болни, да се внимава со внес на храна кај оние лица кои се придржувале на божиќниот пост, умерено користење на алкохолни пијалоци како би се избегнале несаканите последици-алкохолни труења, тепачки и сообраќајни незгоди, посебно се апелира до младата и малолетна популација за некористење на алкохолни пијалоци заради нискиот праг на толеранција кон алкохолот,како и воздржување од користење на разни пиротехнички средства и огнострелно оружје заради избегнување на несакани повреди, изгореници и други потешки последици.