Албанците со протест ја дочекаа премиерата на документарецот “Težine lanaca 3” во Њујорк


Третиот дел од серијалот документарни фолмови “Težine lanaca 3” на Борис Малагурски премиерата во Њујорк ја започна со силно полициско обезбедување. Пред местото на одржување на премиерата на овој документарен филм протест организираше албанската дијаспора во Њујорк. На протестот еден албанец е уапсен.

 

 

Во документарниот филм се зборува за употребата на муницијата со осиромашен ураниум која беше употребувана во Босна, Косово и Србија и последиците од истото.

Борис Малагурски е режисер, сценарист и тв водител кој ги има создадено и претходните два дела од серијалот документарни филмови “Тежина на синџирите” кои ги прикажуваат случувањата на Балканот од сосема друг агол, при тоа користејќи досега не видени снимки.