Вредна бронзена коњска глава вратена во Пекинг после 160 години


Слика: Li Hao/GT
Слика: Li Hao/GT

– Бронзена коњска глава, која беше однесена од туѓинци од Старата летна палата (Јуанмингјуен) во Пекинг, Кина, е вратена дома по 160 години, објавија кинеските медиуми.Точно 12 скулптури од животински глави некогаш го формирале хороскопскиот воден часовник во Старата летна палата на Пекинг, изграден од императорот Ќианлунг (1736-1796). Англо-француските сили ја ограбиле палатата за време на Втората опиумска војна во 1860 година и однеле бројни предмети со огромно историско и културно значење.

Главата на коњот, дизајнирана од италијанскиот уметник Џузепе Кастиљоне и изработена од кралски мајстори, е уметничка комбинација на истокот и западoт.

Милјардерот од Макао, Стенли Хо, го купи артефактот на аукција во 2007 година и долги години јавно го изложуваше во специјалните кинески административни области Хонг Конг и Макао.

Во ноември 2019 година, Хо одлучи да го донира на кинеската Национална управа за културно наследство и да го врати во кинеската престолнина.