Водород во авијацијата: Ербас во соработка со Сингапур


Сингапур соработува со Ербас за да ја проучува потенцијалната употреба на водород во операциите на авиони, како дел од широкиот договор за одржлива авијација, соопштува воздухопловниот регулатор на државата.


 

Договорот ќе вклучува разгледување на побарувачката и производството на алтернативни горива за воздухопловство, како и на економските услови и регулаторното опкружување за поддршка на преминот кон позелена авијација.

Првиот проект е техничка физибилити студија за водороден центар на аеродромот и барањата за инфраструктура за поддршка на идните операции на авиони на водород, што треба да започне на почетокот на 2022 година и да трае две години.

Ова вклучува производство, складирање и дистрибуција на водород, копнени услуги на авиони, логистичка опрема и системи за полнење гориво.

Ербас соопшти дека се надева, ќе донесе водороден авион на пазарот до 2035 година и потпиша договори со авиокомпании за слични студии.

Авиокомпаниите ширум светот се обидуваат да ги исполнат амбициозните цели за емисии во согласност со владините обврски.

Авијацијата сочинува околу 2,5% од глобалните емисии на јаглерод.