Tik Tok во жариштето на Конгресот поради содржината за вандализам кај учениците


Tik Tok ќе се соочи со прашања за содржината што можеби ги навела децата и тинејџерите да крадат или вандализираат училишни бањи и други објекти, кога таа и другите големи компании за социјални медиуми ќе се појават пред Конгресот денес.


 

При поставувањето на сослушувањето фокусирано на Tik Tok, YouTube и Snapchat на Alphabet, Комитетот за трговија на Сенатот рече дека популарните апликации биле „злоупотребени за да им наштетат на децата и да промовираат деструктивни дела, како што е вандализам во училиштата, смртоносни вирусни предизвици, малтретирање, нарушувања во исхраната, манипулативен влијателен маркетинг и дотерување“.

Во неговото подготвено сведочење, Мајкл Бекерман, шеф на јавна политика за Америка во Tik Tok рече дека модераторските тимови на компанијата работат на брзо отстранување на секоја таква содржина.

Трендот „луди лижења“ на TikTok ги турна учениците да крадат од училиштата или да ги вандализираат.

Бекерман додаде дека TikTok „издаде специјализирани упатства за нашите тимови за оваа навредлива содржина и проактивно ја откри и отстрани содржината, вклучувајќи видеа, хаштагови и аудија поврзани со трендот“, вклучително и барање варијанти на правопис што потенцијално се користи, рече тој.

Џенифер Стаут од Snap Inc, потпретседател за глобална јавна политика во подготвеното сведочење рече дека Snapchat не е дизајниран за содржината да стане вирална и наместо тоа е фокусирана на разговори меѓу пријатели. Професионално креираните медиумски содржини и одредени приказни кои се во центарот на вниманието на апликацијата се проверени од човечки модератори.

Лесли Милер од YouTube, потпретседател за јавни работи, тврди дека компанијата се стреми да поттикнува здрави навики и да се погрижи децата да гледаат само материјал соодветен на возраста. Компанијата беше обвинета дека е ризница на дезинформации за сè, од политика до вакцинации против коронавирус.