Tesla ја повлече својата нова бета верзија за целосно самостојно возење поради софтверски „проблеми“


Американскиот производител на електрични автомобили Tesla Inc ја врати најновата верзија на својот бета софтвер за целосно самостојно возење (FSD), помалку од еден ден по неговото објавување, откако корисниците се пожалија на лажни предупредувања за судир и други проблеми.


 

Назадувањата доаѓаат откако Тесла е под регулаторна контрола над безбедноста на својата полуавтономна технологија за возење, која ја нарекува „FSD“.

„Гледајќи некои проблеми со 10.3, па привремено враќање на 10.2“, рече главниот извршен директор Илон Маск во објава на Твитер.

„Ве молиме имајте во предвид, ова треба да се очекува со бета софтверот. Невозможно е да се тестираат сите хардверски конфигурации во сите услови со внатрешен QA (обезбедување квалитет), па оттука и со јавната бета е таква ситуацијата“, рече тој.

Возилата на Tesla со најновиот софтвер 10.3 постојано давале предупредувања за преден судир кога немало непосредна опасност, според видео објавите на бета корисниците. Некои возила исто така автоматски притискаат сопирачки без причина, велат корисниците на објавите на социјалните мрежи.

Некои корисници рекоа дека целосно го изгубиле софтверот FSD бета откако имале проблеми со најновата итерација.

Националната управа за безбедност во сообраќајот на патиштата (НХТСА) во август отвори официјална безбедносна истрага за системот за авто пилот на Тесла во 765.000 американски возила, по серијата несреќи во кои беа вклучени моделите на Тесла и возила за итни случаи.