Спој на уметност и технологија: Уживајте во портретот на „Мона Лиза“ на паметниот телевизор  Samsung The FrameSamsung и Музејот Лувр создадоа целосно ново дигитално искуство на паметниот телевизор The Frame преку Аrt Store, што ја збогати својата колекција со ремек -дела од Лувр


 

Компанијата Samsung почна да соработува со светски познатиот музеј Лувр во Париз за да ја збогати уметничката библиотека на Art Store на телевизорите Samsung The Frame. Заедничка цел на оваа соработка е да им овозможи на луѓето ширум светот, користејќи иновативни технологии, да уживаат во познатите ремек -дела како што се „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, „Големата одалиска“ на Жан Огисте Доминик Енгра, „Слободата ги води луѓето“ од Јуџин Фердинанд Виктор Делакроа., „Две ловечки кучињаод Јакопо Басана и многу други, надалеку познати, уметнички дела.

Бидејќи дизајнот на телевизорот The Frame остава впечаток како слика на ѕидот, соработката на Samsung со познатиот музеј Лувр дава нови можности за корисниците на овој модел. Уметничката библиотека Аrt Store неодамна е збогатена со 40 нови слики и фотографии, вклучувајќи познати ремек -дела кои се дел од колекцијата на музејот Лувр, како и фотографии од самата зграда на музејот.

Корисниците на паметните телевизори The Frame, покрај тоа што имаат совршено искуство во гледањето на нивните омилени видеа, кога ќе го исклучат телевизорот од својот дом, можат да создадат вистинска уметничка галерија и да уживаат во прикажувањето на познатите дела што се дел од колекцијата на музејот Лувр и фотографии од самиот музеј. Благодарение на најсовремената технологија Quantum Dot, која ги прави боите поживописни и обезбедува совршен приказ на слики, уметничкото дело ќе биде автентично пренесено на големиот екран на телевизорот.

За Samsung Newsroom беше направено и ексклузивно интервју со Јан Ле Тучер, директор за развој, лиценцирање на брендови и комерцијални партнерства во музејот Лувр, во кое тој објасни што им носи оваа соработка на корисниците на The Frame телевизорите. Ле Тучер наведува дека оваа соработка е важен чекор во исполнувањето на главната мисија на Музејот Лувр, а тоа е „ширење“ на уметност со што е можно повеќе луѓе.

“Горди сме што сме дел од истакнати партнери за Art Store. Благодарение на технологијата и иновацијата на Samsung, имаме можност да им дозволиме на луѓето да уживаат во репродукцијата на нивните омилени уметнички дела од Лувр, дома. Очигледно, ова не може да ја замени посетата во музејот, но цврсто веруваме дека ќе донесеме инспирација и радост во многу домови “, рече Ле Тучер, директор за развој, лиценцирање на брендови и комерцијални партнерства во Лувр.

Повеќе информации за паметните телевизори Samsung The Frame можете да најдете на: https://www.samsung.com/mk/tvs/?smart-tv+the-frame