Паметните часовници стануваат се попопуларни – Apple заработува најмногу, WearOS доминира


Истражувањето на Контрапоинт покажува дека во текот на третиот квартал од оваа година е забележан пораст на испораките од 16% во однос на истиот период во 2020 година.


 

Најголемата испорака во овој квартал ја оствари Samsung, благодарение на часовникот Galaxy Watch 4 и преминот кон платформата WearOS.

Apple остана лидер на пазарот за паметни часовници во текот на третиот квартал, но уделот на компанијата се намали бидејќи часовниците од серијата 7 на часовниците беа одложени за четвртиот квартал од оваа година.

Samsung е втор, додека Amazfit е на трето место по зголемената популарност на европските пазари.

Кога станува збор за платформите, Samsung го популаризираше WearOS преку Galaxy Watch 4, што овозможи на Google значително да порасне на пазарот на оперативни системи за носење.