Откриена мистериозна и недофатлива планета која лута по Сончевиот систем


Мајкл Руен-Робинсон, професор по астрофизика на Империјал колеџот во Лондон, откри можни докази за мистериозна планета до 10 пати поголема од Земјата.


 

Објектот што талка во надворешниот дел на нашиот Сончев систем можеби е неостварливата Планета 9, изјави водечкиот британски астроном по пребарувањето на податоците од телескопот кој беше испратен на мисија во 1983 година.

Астрономот испитал околу 250.000 извори на точки откриени од телескопот, кој направил инфрацрвено истражување на 96 отсто од небото. Анализирајќи ги податоците и имајќи ја предвид големината и растојанието на хипотетичката планета, тој издвоил подвижен објект кој сателитот го лоцирал во три наврати.

Според IRAS, кандидатот за планетата 9 би бил до пет пати поголем од Земјата. Нејзиното орбитално растојание би било околу 225 пати поголемо од растојанието на нашата планета, што е околу 33,7 милијарди километри од Сонцето, пишува RT.

Доколку енигматичниот објект навистина ротира околу Сонцето на толкава оддалеченост, би бил екстремно студен и нема да рефлектира многу сончева светлина, што го прави уште понеостварлив и тешко да се најде. Иако најновата студија не ја откри јасно планетата, таа би можела да биде важна како водич за тоа каде точно да се бара нова планета, заклучил астрономот.

„Со оглед на големиот интерес за планетата 9, треба да се провери дали објектот со предложените параметри на предложениот дел од небото е во согласност со планетарната ефемери“, напиша тој во трудот прифатен за објавување во списанието на Кралското Астрономско друштво.

Дебатата за можното постоење на неоткриена планета во нашиот Сончев систем трае со децении. Бидејќи не беа пронајдени конкретни докази, имаше шпекулации за нејзиното присуство, главно врз основа на гравитациското групирање на објекти во надворешниот опсег на системот. Пред неколку години, беше сугерирано дека групата ледени објекти зад орбитата на Нептун во Кајперовиот појас веројатно била под гравитациско влијание на поголемо мистериозно тело, очигледно Планетата 9. Тврдењето не се заснова на набљудување, туку на моделирање.

Во моментов, осмата и најоддалечена позната планета од Сонцето е Нептун. Во минатиот век, Плутон, откриен во 1930 година, се сметаше за деветта планета, но контроверзното гласање во Меѓународната астрономска унија во 2006 година формално го исклучи од „планетите“ на Сончевиот систем и го прекласифицираше како џуџеста планета.