F-35, најсовремениот борбен авион во светот


Со СТЕЛТ технологија, напредни сензори, капацитет на оружје и опсег на делување, F-35 е најсмртоносниот, најиздржливиот и најповрзаниот борбен авион некогаш изграден. Тој е повеќе од борбен авион, со способноста да собира, анализира и споделува податоци е моќен мултипликатор на сила кој ги зајакнува сите воздушни, површински и копнени средства во борбениот простор и овозможува мажи и жени во униформа да ја извршат својата мисија и да се вратат дома безбедни.


 

Авион со вертикална полетување и слетување (VTOL) е оној авион кој може да лебди, полетува и слетува вертикално. Оваа класификација може да вклучува различни типови на авиони вклучувајќи воздухоплови со фиксни крила, како и хеликоптери и други авиони со придвижувани ротори, како што се cyclogyros / cyclocopters и tiltrotors.

Некои VTOL авиони можат да работат и во други режими, како што се CTOL (конвенционално полетување и слетување), STOL (краток полет и слетување) и / или STOVL (кратко полетување и вертикално слетување).