Apple го потврдува правото на вработените да зборуваат за работните услови: Победа на движењето AppleToo организирано од колеги


Apple објави соопштение до своите вработени, потсетувајќи ги на работничките права да зборуваат за нивните плати и работни услови. Овој потег доаѓа по неколкумесечно организирање на вработените во движење кое стана познато како AppleToo.


 

„Apple е длабоко посветен да им обезбеди на вработените работно место каде што ќе се чувствуваат безбедно, почитувано и инспирирани да ја вршат својата работа најдобро“, се вели во соопштението на компанијата.

„Нашите политики не ги ограничуваат вработените да зборуваат слободно за нивните плати, часови или работни услови.
Во соопштението се додава дека вработените се добредојдени да изразат загриженост „на начинот на кој се чувствуваат најудобно, внатрешно или надворешно“.
Во последниве месеци, вработените во Apple ја прекинаа историската култура на тајност на компанијата за да зборуваат за контроверзните одлуки за вработување, наводните разлики во платите и политиките за работа на далечина.

Двајца вработени во Apple, Џенеке Периш и Шер Скарлет, го започнаа #AppleToo во август за да им помогнат на работниците на компанијата „да се организираат и да се заштитат себеси“, се вели на веб-страницата на движењето. Тие ги повикаа колегите да споделат приказни за проблеми со кои можеби се соочиле, вклучително и инциденти на расизам, сексизам и дискриминација, со цел да ги наведат „промените што очекуваме да ги направиме во Apple“.

Париш изјави за Си-Ен-Ен Бизнис минатиот месец дека добиле стотици извештаи од вработени во рок од неколку недели за наводни инциденти кои „се движат од сексизам и старост до обелоденување на силување и самоубиство“, рече таа.

Париш поднела жалба до Националниот одбор за работни односи претходно овој месец во која се тврди дека била отпуштена од својата работа како програмски менаџер на Apple во октомври, како одмазда за нејзините напори за организирање. (Во тоа време, Apple рече дека не разговара за конкретни прашања на вработените, но дека „ние ги сфаќаме сите грижи сериозно и темелно истражуваме секогаш кога ќе се појави загриженост.“ Од своја страна, Скарлет на Твитер минатата недела рече дека петокот бил нејзиниот последен ден во компанијата.

„Тоа е нешто што сакавме Apple да го пренесе во целост #AppleToo“, рече Периш. „Тоа дефинитивно не е крајот на патот, но претставува навистина голем прв чекор и покажува што можат да постигнат работниците кои зборуваат во заедно“.

Таа додаде дека една заедничка тема во приказните што вработените ги доставиле до #AppleToo е што работниците не знаат дека им е дозволено да зборуваат кога ќе се појават проблеми.

Неодамнешната изјава на компанијата „ќе помогне да се стави крај на системската култура на молчење околу нашата работна култура и да плаќаат еднакво“, рече таа.