Давос: Трансформација на глобалните финансии


Појавата на нови технологии и зголемувањето на геополитичките тензии, првенствено помеѓу Кина и Америка, има масовна, темелна и радикална реконструкција на глобалната финансиска индустрија како една од последиците. Се повеќе и повеќе прашања се слушаат во стилот на “Дали светот мора од хартија да премине во употреба на дигитални валути?” Дали биткоинот е само одраз на финансиската криза или конечна завршница на “битката” во која банките остануваат надвор од играта? Дали замената на кинескиот јуан за американскиот долар се чува како резервна светска валута “…Џес Стенли, извршен директор на Беркли групацијата, потсети на почетокот на развојот на финансиите од неколку века. “Не треба да се заборави дека развојот на финансиската индустрија овозможи фер дистрибуција на вредности во општеството. Со постоењето на банките и финансиската индустрија се овозможија слободен економски и социјален развој, достапен за сите, а не само за привилегираните каде финансиите играат централна улога во зачувувањето на човековите слободи преку кои секој има корист од нивното постоење “.

“Со цел да ја одбраниме долгорочната пазарна стабилност, мораме да работиме поинтензивно на социјалната инклузија”, категоричен е Михаел Кобурн од  Цити-груп. Според него, денес најголемите закани за финансиискиот систем доаѓаат од доменот на новите дигитални технологии и криптовалути.

“Токму затоа ние во Кина, посебно нашата Централна банка на Кина, ја забранивме трговијата со биткоин. Околу биткоинот како валута, сеуште има многу непознати работи и додека не проучиме сè, мора многу внимателно да му пристапиме на целиот бизнис сегмент. Нашиот пазар е најголем во светот и ако дојде до било какво нарушување “целиот свет ќе се растресе”, рече Фан Цингаи, потпретседател на кинеската Регулаторна комисија.

Претседателот на Здружението на швајцарски банки, извршниот директор на “Vontobel Bank”, Херберт Сајт, тврди дека “проблемот со криптовалутите” е фактот дека постои судир помеѓу регулиран “банкарски пазар и” нерегулиран “. Како ќе реагирате кога ќе пристигне клиент и ќе ви рече: “Сакам да отворам сметка кај вас и да префрлам пет милиони евра заработени од трговија со биткоин?”. Како во ваков случај ќе го одредите потеклото на капиталот и ќе го оданочите? Лично, јас не верувам дека биткоинот треба да биде забранет или ограничен, но мора да се најде вистинската мерка и да се спречи произлегувањето на нов финансиски удар од овој дигитален простор кој ќе го уништи целиот финансиски поредок “.

Професорот Харвард, Кенет Рогоф, вели дека светот е на пат да излезе од финансиската криза, но кризата се уште не е надмината. На пример, каматните стапки се многу ниски и никој не може да каже како и по која законска рамка сме дојдени до такви каматни стапки. “Во основа, промашивме со симулациски модели од пред десет години, бидејќи не бевме во можност да процениме кога и како ќе се случи кризата 2007/8. Но, во основа само еден твит на претседателот Трамп околу берзата, носи толку многу нервоза помеѓу брокерите и регулаторите што ги става во ситуација да тие треба само да застанат и чекаат што ќе се случи. И овие се многу опасни моменти кои можат сериозно да влијаат на флексибилноста и навременоста на одговорот во случај на нова финансиска криза “.

Управниот директор на ММФ, Лагард, уште еднаш ги потсети сите учесници “дека нема простор за самозадоволување и “триење” на рацете од моменталната состојба на благ економски раст. “Проблемите се тука, тие треба да бидат итно адресирани така што на краток и долг рок тие треба да се појават како нова финансиска криза”.

Присутните се сеќаваат дека пред десет години “можеше да се проба” со програми како  “квантитативна релаксација”, т.е. de facto печатење на долари и евра и на тој начин да се влијае на консолидација на кризата. Следниот пат, се напоменува професорот Рогоф, нема да можеме да го сториме тоа.

 

Пишува: Зоран Виторовиќ

Извор:bif.rs