Вести

86 милиони евра од ЕБОР за реконструкција на 400 километри регионални и локални патишта

26 февруари 2018, Лондон – Преку 400 километри регионални и локални патишта ќе бидат реконструирани со средства во износ од 86 милиони евра кои Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и ги додели на […]

Бизнис и економија

Новиот закон за јавни набавки ќе ја подобри транспарентноста и ќе го унапреди квалитетот на набавките

Новиот Закон за јавни набавки ќе го подобри квалитетот на набавките, ќе ја зајакне транспарентноста и контролата на постапките, а во исто време ќе ги направи поедноставни и полесни за имплементација. Бизнис заедницата, денеска на јавна […]

Вести

Се оддржа првата јавна расправа по повод нацрт текстот на новиот закон за јавни набавки

Клучна промена е што за разлика од досегашната пракса кога единствено правило беше најниската цена, во согласност со европските правила и пракса, новиот Закон дава можност покрај цената да се вреднува и квалитетот.   Целта […]

Свет

Давос: Трансформација на глобалните финансии

Појавата на нови технологии и зголемувањето на геополитичките тензии, првенствено помеѓу Кина и Америка, има масовна, темелна и радикална реконструкција на глобалната финансиска индустрија како една од последиците. Се повеќе и повеќе прашања се слушаат […]