Политика

Став: Александар Николоски, во буџетот на Македонија за 2018 г има НУЛА денари за заштита и промоција на македонскиот јазик!

Во буџетот на Македонија за 2018 г има НУЛА денари за заштита и промоција на македонскиот јазик! Подолу е извадок од буџетските ставки на Министерството за култура. Иако Премиерот Заев на состанокот со претставниците на […]

Македонија

Став: Pavlos Vaskopulos Filipov за македонско-грчкото прашање

По повод дискусиите со пријатели и општата ситуација околу Македонското прашање и грција, еве на кратко што мислам… Грчката идеологија е ептен искомплексирана околу националните идентитети, почитување на соседните народи и општо разноликоста. Во суштина […]

Став

СТАВ: НАВРЕДА – Љупчо Палевски

#Брутализам за преваранти: Израел со Хамас, палестинска организација, полу воена, се убиваат со децениии. Ракети, оклопни возила, десетици иљадници мртви на двете страни. Ниту еднаш #Израел не побарал од Палестинците да го сменат своето име затоа што постои […]

Став

СТАВ: Проф. Ванковска со интересно размислување за моменталната ситуација во Македонија

Ситуација во која се наоѓа Република Македонија со обидите на одредени политичари да ни го сменат идентитетот, предизвикува многу истакнати професори да изнесуваат мислења, ставови, анализи и очекувања на оваа тема. Нас ни остави впечаток […]

Став

СТАВ: “Арифи: Мора да има казни за имплементација на Законот за јазици” Каролина Ристова – Астеруд

А она што не кажува професорката Арифи, ниту златните земач(к)и на изјави ја прашуваат, е дека во членот 22 од ЗУЈ 2018 има предвидено глоби од 4000-5000 евра за “органите” и “ 30 % од […]

Македонија

СТАВ – Каролина Ристова – Астеруд за колумната на Бранко Тричковски „ Македонски мазохизам “

По објавувањето на колумната на Бранко Тричковски „ Македонски мазохизам “, професорката Каролина Ристова – Астеруд го изнесе својот став на нејзиниот Facebook профил. Ви го пренесуваме во целост: “Кога ќе ја читате колумната на Бранко Тричковски […]