Балкан

По Косовците, Македонците најбројни посетители на Албанија

Во периодот јануари-ноември годинава, Албанија ја посетиле 16,2 отсто повеќе странци, споредено со истот период минатата година, при што и понатаму најбројни се косовските и македонските граѓани. Според државниот Институт за статистика во извештајниот период […]

Издвојуваме

Битката на Ножот – Најкрвавата битка по Илинденското востание

Битка на Ножот — најголемата и најкрвавата битка водена од Четничкиот институт на Македонската револуционерна организација во периодот по Илинденското востание. Битката се одиграла на 14 јули 1907 година на врвот Ножот, во близината на […]

Вести

Проглас до политичките лидери ! ШЧО НАПРАИФМЕ И ШЧО ТРЕБИТ ДА ПРАИМЕ ЗА ОДНАПРЕД?

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЧКИТЕ ЛИДЕРИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА: ШЧО НАПРАИФМЕ И ШЧО ТРЕБИТ ДА ПРАИМЕ ЗА ОДНАПРЕД? Длабоко загрижени и вознемирени од начинот на кој Владата на Република Македонија го води процесот на разговори со […]

Македонија

(Видео) Рецитал на Македонче од Корча, Албанија, кој нема да остави рамнодушен ниту еден Македонец!

Заврши петмесечниот курс по македонски јазик во Корча, Албанија кој го орагнизираше Македонскиот културен центар “Сонце” од Корча. По тој повод, во Корча се одржа свечено доделување на дипломите на децата кој што го посетуваа […]

Вести

Васил Стерјовски со факти ги замолче гостите во “Топ Стори” на албанската национална телевизија

Генералниот секретар на партијата Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) во Албанија, Васил Стерјовски беше гостин во емисијата “Топ Стори” на албанската национална телевизија Топ Чанел: “Негаторите на македонскиот народ тврдат дека Тито ја измислил македонската […]