Издвојуваме

Промената на името ќе донесе покорни луѓе и земја без иднина

Да се каже дека „сме против промена на името“ е недоволно. Актерите кои се за промена на името се сите владејачки политички структури во Македонија, во Грција и Западните сили.  Сите три страни наместо решавање […]

Култура

Мартинки и Х’дрлез впишани во Репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство

Оваа одлука беше донесена на 12-тиот меѓувладин комитет на УНЕСКО за нематеријално културно наследство, што се одржа од 4 – 9 декември во Џе Џу, Република Кореја, на која од страна на Евалуациониот одбор и […]

Култура

Документарна емисија за Петре М. Андреевски

Петре М. Андреевски_ Petre M. Andreevski – Петре М. Андреевски Документарна програма Продукција ТВ Кис 2004 Петре Мито Андреевски (Слоештица, Демирхисарско, 25 јуни 1934 – Скопје, 25 септември 2006) бил македонски поет, романсиер, раскажувач и […]

Издвојуваме

ЕКСКЛЗИВНО: Во живо од протестот пред Собрание

Во моментов пред Собранието се одржува митинг против Законот за јазици, договорот со Бугарија и против промената на името на нашата земја, Република Македонија. Доколку не сте во можност да присуствувате, тука може да го […]

Издвојуваме

“Лудиот тим” цели на медал

“Ако некој ни речеше пред турнирот дека ќе имаме пет поени и ќе ја освоиме нашата прелиминарна група, ќе му кажев дека е луд”. Борко Ристовски може да биде тап, но 35-годишниот голман има доволно […]

Македонија

СТАВ – Македонскиот јазик е фактор за интеграција во Македонија

Пишува Тодор ПЕТРОВ Бидејќи повторувањето е мајка на знаењето… Македонија е матична држава на Македонскиот народ, во која живеат делови на други народи со свои матични држави. Деловите на другите народи кои живеат во државата […]

Вести

Грците сакаат заемно прифатливо решение за името ?!

Новото истражување на јавното мислење во Грција спроведено од агенцијата „Алко“ за грчкото радио „24/7“покажува дека мнозинството Грци посакуваат да се реши прашањето со името. Како што јавува дописникот на МИА од Атина, 63 отсто […]