Жителите на Виена, освен своите домови под наем ги даваат и личните автомобили

Сè почесто жителите на Виена го даваат под наем не само својот дом за кратко време, туку и личниот автомобил.

Според најновите податоци, само една од интернет платформите во Виена за давање под наем на лични автомобили, минатата година регистрирала 30.000 корисници. Тоа е двојно повеќе отколку претходната година.

Принципот е ист како и кај платформи што даваат под наем станови. Статистиката уикажува дека бројот на луѓе кои скааат да „ќарат“ од сопствениот автомобил расте многу брзо. Тоа се објаснува со сè поголемите трошоци за одржување на автомобилот. Според една од фирмите за издавање под наем приватни автомобили, само за една година побарувачката на клиенти е зголемена за 50 отсто.


Бизнис

Фондот за Западен Балкан додели грантови за 24 проекти

Секретаријатот на Фондот за Западен Балкан во Тирана ја одржа дводневната партнерска работилница и церемонијата за доделување на грантови од 24-те победнички проекти од вториот повик на ВБФ. На настанот присуствуваа високи претставници од министерства за […]

Вести

Протест на жителите на Гази Баба против преселбата на Центарот за зависности во нивната населба

Жителите на Гази Баба денеска одржаа протест против најавата за дислокација на Центарот за одвикнување од зависности од Општина Кисела Вода во простории на поранешната фабрика „Металски завод – Тито“, во населбата Маџари. Учесниците на […]

Вести

Марш за Денот на параплегијата и дистрофијата во Скопје

Денот на параплегијата и дистрофијата денеска беше одбележан со марш организиран од Националниот сојуз на лица со попреченост „Мобилност“, под слоганот „Силата не е во чекорењето, силата е во издржливоста!” Неколку години по ред, секцијата […]