Зехофер против пребрзи планови за патувањаЗехофер против пребрзи планови за патувања - МИА

Берлин, 3 мај 2020 () – Германскиот министер за внатрешни работи Хорст Зехофер верува дека патувањата меѓу Германија и Австрија не треба да се дозволат премногу брзо.


 

„Додека вирусот не замине на одмор, ние исто така мора да ги ограничиме на нашите планови за патување, иако желбите на граѓаните и туризмот се разбирливи“, рече Зехофер за „Билд“.

Тој нагласи дека вакцината го одредува патоказот.

Дали и кога ќе биде можно повторно да замине на одмор зависи од развојот на полето на изработка на  вакцини.

„Никој не сака да ја ограничи слободата на движење на граѓаните подолго отколку што е потребно. Но, непромислено отворање што подоцна ќе се одрази во зголемен број на инфекции, никој не сака“, нагласи Зехофер.

Од друга страна, австрискиот канцелар Себастијан Курц се уште инсистира на постепено отворање на границите.