Замрзнато финансирањето на нова електрана на јаглен во ПолскаПолските државни енергетски компании Енерга и Енеа денеска го замрзнаа финансирањето за заедничката термоцентрала на јаглен, бидејќи не успеаја да соберат доволно пари од заемодавците загрижени за животната средина.  Изградбата на термоцентралата од еден гигават во Остролека во североисточна Полска веќе почна, но Енерга и Енеа не успеаја да ја добијат целосната сума, бидејќи банките се обидуваат да не позајмуваат за вакви проекти поради загриженост за животната средина и одржливоста.  Двете компании објавија дека го прекинале финансирањето на проектот, проценето на околу шест милијарди злоти (1,53 милијарди американски долари) како резултат на финансиските проблеми, европската политика за климата и промената на кредитната политика на Европската инвестициска банка (ЕИБ). Проектот бара подлабока анализа на техничките и економските параметри.  Претходно, државната рафинерија ПКН Орлен, која планира да ја преземе Енерга, сигнализираше дека идната централа би можела да користи природен гас наместо јаглен.  Остролека требаше да биде завршена во 2023 година, а до крајот на јануари пет проценти од работите беа завршени. Активистите за животна средина се против новата електрана, тврдејќи дека тоа ќе ја зголеми зависноста на Полска од јаглен и дека нема економска оправданост.


Бизнис и економија

Синдикатот на УПОЗ бара итно повлекување на одлуката за фиксно работно време

– Синдикатот на УПОЗ бара итно повлекување на одлуката за фиксно работно време бидејќи, според нив, тоа е спротивно на Гранскиот колективен договор потпишан на почетокот на годинава во кој е утврдено флексибилно работно време. […]

Тече рокот за поднесување тужби до Управен суд - МИА
Бизнис и економија

Управниот суд ја одби тужбата на „Еуростандард банка“

– Управниот суд ја отфрли тужбата на „Еуростандард банка“ во врска со решението на Народната банка донесено од страна на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска. Во образложението на одлуката се наведува дека за Еуростандард банка е отворена […]

Започна пленарната седница за избор на претседател на Собранието - МИА
Вести

На седница пратениците ќе расправаат по одлуките за постоење вонредна состојба донесени од претседателот на државата

– Предлог на одлуките за утврдување на постоење на вонредна состојба донесени од претседателот на Република Северна Македонија, објавени во Службени весник на РС Македонија се на дневниот ред на денешната собраниска седница. Пратениците ќе дискутираат […]