Во Мексико на две лица им е дозволена употреба на кокаин во рекреативни цели

Суд во Мексико дозволи право на рекреативна употреба на кокаин на две лица, што е прв таков случај во таа држава.

Како што соопшти организацијата „Мексико обединето против злосторствата“, судот им дозволил да поседуваат, да носат и користат кокаин, но не и да продаваат.

Организацијата која се бори за завршување на „војната против дрогата“ во Мексико, пресудата ја оцени како „историски чекор“.

Одлуката мора да биде потврдена од повисок суд пред да стапи во сила. Доколку биде одобрена, одлуката ќе се однесува само на тие две лица, чиј идентитет не е откриен.

Судската одлука не е преседан и не ги укинува постоечките закони за забрана за поседување кокаин во Мексико.

Врховниот суд на Мексико веќе има дозволено „рекреативно користење марихуана“ во поединечни случаи.

Вести

Државниот инспекторат постапува по екоинцидентот во Вардар, познат предизвикувачот

Државниот инспекторат за животна средина денеска изврши вонреден инспекциски надзор во комплексот на поранешна Железарница кај три правни субјекти Макстил А.Д, ЕСМ-Подружница Енергетика, Скопје и Арцелор Митал преземен од Либерти Хаус Груп, поради вчерашното загадување […]

Вести

Антикорупциска ќе поднесе жалба на одлуката на Управниот суд за Ѓорге Иванов

Државната комисија за спречување на корупцијата ќе поднесе жалба на одлуката на Управниот суд, што пресуди во полза на поранешниот претседател Ѓорге Иванов. Тој поднесе тужба против ДКСК, која поведе прекршочна постапка против него за […]

Вести

Работните групи не постигнаа договор за законот за Јавно обвинителство 

Работните групи во врска со законот за Јавно обвинителство денеска одржаа куса средба на која не беше постигнат договор. Како што посочија министерката за правда Рената Дескоска и пратеникот Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ, меѓу нив […]