Во Лондон протести против Модната недела


– Десетици демонстранти кои се залагаат за борба против климатските промени, вчера испукаа димни факели и го блокираа сообраќајот во центарот на Лондон, барајќи да се откаже Модната недела во градот.

Активисти на „Бунтот против изумирање“ го разлутија возачите бидејќи блокираа сообраќајните крстосници во близина на локацијата каде до вторник се одржува Модната недела во Лондон.

Некои демонстранти носеа гас маски и фустани изработени од ланци, додека други носеа транспаренти со натпис „Нема мода на мртва планета“.

Тие го повикаа Британскиот моден совет да преземе повеќе активности во лобирањето за политиката за заштита на животната средина.

Организаторите на Лондонската модна недела соопштија дека сакаат да помогнат во промовирање на одржливост и развој на позитивна промена во модната индустрија.


Во моментов не се размислува на 14-дневен карантин, мерките се доволни, но можни се и поригорозни доколку има потреба - МИА
Вести

Од 16:00 часот стартуваат дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните

 Скопје, 8 април 2020 () – Дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните согласно Одлуката за забрана за движење на граѓаните во целата територија на државата, односно за продолжување на полицискиот час на целата […]