Состанок на Организацијата за исламска соработка во врска со конфликтот меѓу Израел и палестински Хамас


Организацијата за исламска соработка составена од 57 земји, итно се состана денеска во врска со конфликтот меѓу Израел и палестински Хамас во Појасот Газа.


 

На почетокот на состанокот министерот за надворешни работи Ријад Малки од Палестинската управа, која управува со палестинските области на окупираниот Западен брег, ги осуди, како што рече, израелските „кукавички напади“.

– Мораме да му кажеме на Алах дека ќе се спротивставиме до последниот ден, рече Малки, додавајќи дека Палестинците се соочуваат со долгорочна окупација, што е основа на проблемот.

– Злосторствата се извршени против Палестинците, рече Малки.

Палестинските власти, сепак, немаат контрола врз Хамас и Појасот Газа, каде милитантите ја презедоа власта во 2006 година.