Словачка во следните два викенда ќе им направи ковид-тестови на сите граѓани постари од 10 години


 

 

Словачка на коронавирус планира да ги тестира сите свои жители на возраст на десет години, објави словачкиот премиер Игор Матовиќ на денешната прес-конференција.

Сè уште не е јасно дали ваквото национално тестирање ќе биде задолжително или доброволно.

„Децата на возраст под десет години нема да мора да бидат тестирани, рече Матовиќ“, објаснувајќи дека така е одлучено врз основа на советите на педијатрите.

Тестирањето треба да се спроведе во текот на следните два викенда. Програмата ќе започне во жариштата на епидемијата следниот викенд и ќе продолжи во остатокот од земјата на 31. октомври и 1. ноември.

Полицијата и армијата ќе помогнат во операцијата за да не бидат оптоварени здравствените работници. Словачка има околу 5,5 милиони жители.

Тестирањето ќе се организира слично како избори и ќе има околу 6.000 станици за тестирање во земјата.

Времето на пристигнување на граѓаните ќе биде одредено по азбучен ред, со цел да се спречат собири пред станиците, рече премиерот, додавајќи дека тестирањето ќе биде бесплатно.

„Владата се подготвуваше за операцијата веќе три недели и нарача околу 13 милиони тестови“, рече Матовиќ и додаде дека доколку земјата успее во намерата ќе биде пример за целиот свет.