Шефот на германската разузнавачка служба вели дека нивото на шпионажа е како за време на Студената војна


Нивото на шпионажа за време на украинската криза е речиси исто како за време на Студената војна или уште поголемо, изјави денеска шефот на германската разузнавачка служба Томас Халденванг.


 

Халденванг, кој ја предводи Федералната служба за заштита на уставниот поредок (BfV), предупреди на зголемен ризик од саботажа во контекст на војната во Украина

Тој изјави дека Германија разоткрила голем број руски шпиони кои биле активни во земјата во последните години.

Халденванг смета дека „во свет на отворени непријателства и драстични санкции, прагот на инхибиција за шпионажа, саботажа и нелегитимно влијание ќе продолжи да паѓа“.