Севернокорејски весник предупредува на влијанието на „буржоаската култура“


Севернокорејски весник предупредува на влијанието на „буржоаската култура“ - МИА

Сеул, 13 јули 2020 () – Водечкиот севернокорејски весник „Родонг Синмун“, денеска предупреди за опасностите од влијанието кои странската „буржоаска култура“ го има на начинот на живот во Северна Кореја и ги повика своите граѓани да се придржуваат до социјалистичкиот животен стил.


 

Весникот, кое е гласило на Работничката партија, владејачката партија во Северна Кореја, тврди дека буржоаската култура е „гнил животен стил што ги претвора луѓето во ментално и физички хендикепирани лица“, пренесува новинската агенција Јонхап од Јужна Кореја.

„Нашите непријатели френетично се обидуваат да ги разнишаат темелите на социјализмот и да го корумпираат нашиот народ преку инфилтрирање во изопачената култура и начин на живот на буржоазијата, истовремено заострувајќи ги економските ограничувања против нас“, се вели во написот во весникот.

Воспоставувањето „социјалистички начин на живот“ е важно за зачувување на суштината на социјализмот, националниот идентитет и независност во смисла на културата и начинот на живот во Северна Кореја, се вели во написот, повикувајќи го населението да ги почитува традиционалните вредности кога станува збор за облеката, храната и музиката.