САД додадоа во списокот санкции седум ирански компании за производство на дронови 

amerika_345534
Facebook
Twitter
LinkedIn
  • САД додадоа седум ирански ентитети во својот список санкции кои се поврзани со производството на дронови што Русија ги користи во своите удари во Украина, соопшти  американското Министерство за трговија. 

Меѓу оние во американскиот „црн“ список на ирански организации се структури поврзани со разработка и производство на мотори за авиони, воено-космичките сили на Корпусот на стражите на исламската револуција, компанијата МАДО, која е специјализирана за производство на делови за беспилотни летала, а санкционирана е и на компанијата Paravar за создавање на дроновите камикази „Шахед“ и претпријатието Shahed Aviation Industries. 
Во соопштението на Министерството се истакнува дека со своите дронови Иран ја снабдува Русија за користење во Украина, што е против националните интереси и безбедноста на САД. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Можеби ќе ве интересира: