Продолжуваат протестите во Полска поради законот за абортус


– Активистките за женски права и неколку илјади луѓе кои ги поддржуваат, и вчера, петти ден по ред протестираа ширум Полска поради заострување на строгиот закон за абортус.

 

 

На улиците во Варшава излегоа воглавно млади демонстранти и го блокираа собраќајот за време на најголемата гужва.

Во Краков демонстрантите извикуваа „Оваа е војна“.

Полскиот Врховен суд минатата недела одлучи дека е неуставно да се прекине бременоста поради вродени оштетувања на фетусот, а со пресудата стриктно се забранува речиси сите абортуси во Полска.
Одлуката на судот се уште не стапи во сила, бидејќи се уште не е официјално објавена.

Невладината организација Федерација на жени и планирање на семејството соопшти дека годишно во Полска се извршуваатод од 100.000 до 150.000 абортуси,од кои некои илегално, а некои во странство.