Пентагон го проширува опсегот на единицата за лов на НЛО


Американските одбранбени претставници ја преименуваа групата на неидентификувани феномени и ја проширија нејзината мисија надвор од вселената и воздухот

 

 

По децении на строго или јавно отфрлање во врска со извештаите за неидентификувани летечки објекти (НЛО), Пентагон ја засилува единицата што ги следи ваквите феномени и ја проширува својата мисија за да вклучи објекти што се движат под вода или преку повеќе медиуми.

Само осум месеци откако јавно ја создаде својата единица за следење НЛО, наречена Група за идентификација и управување со воздушни објекти, Министерството за одбрана на САД (ДОД) и даде ново име на групата за да ја одрази нејзината поширока надлежност: Канцеларијата за решавање на аномалии на сите домени ( ААРО). Потегот, кој беше направен претходно овој месец и беше објавен во средата, ја одразува директивата од Конгресот да го прошири истражувањето на војската на неидентификувани подвижни објекти кои можат да претставуваат закана за безбедноста.

ААРО ќе ги координира напорите низ федералната влада за „откривање, идентификување и припишување на објекти од интерес“ што се појавуваат околу воените инсталации и други чувствителни области, соопшти Пентагон. И по потреба, единицата ќе ги „ублажи и порази“ безбедносните закани. „Ова вклучува аномални, неидентификуван простор, воздушни, потопени и транссредни објекти“.

Трансмедиумски објект е оној што може да работи низ повеќе средини, како што е вселенско летало кое исто така може да лета низ атмосферата на Земјата или под вода – или и двете. ААРО ќе биде обвинета за обид за трагање на неидентификувани објекти до нивните извори – без разлика дали се вонземски или земски непријател.

„Од витално значење за нашата национална безбедност и безбедноста на нашиот воен персонал е да одржуваме свесност за аномални предмети во сите домени“, рече Роналд Мултри, потсекретар за одбрана за разузнавање и безбедност, во меморандум оваа недела. „Ние исто така мора да бидеме во чекор со развојот и користењето на нова технологија од страна на нашите противници“.

Во последниве години, беше создаден нов акроним за да го замени терминот „НЛО“ – Неидентификувани воздушни феномени (UAP) – со надеж дека науката, академската заедница и медиумите ќе бидат поотворени за истражување на оваа тема. Минатиот месец, НАСА официјално се приклучи на ловот на НЛО, нарачувајќи научна студија за демистификација на феномените. Американската вселенска агенција конкретно нагласи дека, досега, нема „никаков доказ дека UAPs се вонземски по потекло“, истурајќи ладна вода за можноста за откривање на вонземска технологија, но истакна дека недостатокот на проверливи податоци „во моментов го отежнува тоа да се извлечат научни заклучоци за природата на таквите настани“.

Пентагон го објави долгоочекуваниот извештај за UAPs минатата година, како што нареди Конгресот, велејќи дека прегледал 144 неидентификувани воздушни феномени од 2004 година. Истражителите можеа дефинитивно да објаснат само еден од тие објекти, кој беше идентификуван како издувен балон. До минатиот мај, кога Конгресот го одржа своето прво сослушување за НЛО по повеќе од 50 години, Пентагон соопшти дека има речиси 400 извештаи од воен персонал за мистериозни средби и видувања.

ААРО ќе поднесе извештај до Мултри и ќе биде предводен од Шон Киркпатрик, кој неодамна беше главен научник во ракетниот и вселенскиот разузнавачки центар на Агенцијата за одбрана за разузнавање.

извор rt.com