Партијата Право и правда ја поддржаа кандидатурата на Дуда за претседател на Полска


– Полската владејачка партија Право и правда го поддржа претседателот Анджеј Дуда повторно да се кандидира за претседател на изборите кои ќе се одржат на 10 мај.

На конвенција во Варшава на која почна кампањата за избор на Дуда за втор петгодишен мандат како претседател, лидерот на партијата Јарослав Качински рече дека Дуда е „кандидат од соништа“ и чувар на полскиот Устав.

Дуда, како поранешен член на партијата Право и правда, ги поддржуваше популистичките политики на владејачката партија, вклучително и измените во правосудниот систем кои предизвикаа осуда од страна на ЕУ.


Во моментов не се размислува на 14-дневен карантин, мерките се доволни, но можни се и поригорозни доколку има потреба - МИА
Вести

Од 16:00 часот стартуваат дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните

 Скопје, 8 април 2020 () – Дополнителните мерки за ограничување на движењето на граѓаните согласно Одлуката за забрана за движење на граѓаните во целата територија на државата, односно за продолжување на полицискиот час на целата […]

СОНК реагира на начинот на кој е донесена уредбата за укинување на надоместоците на плата - МИА
Бизнис

СОНК реагира на начинот на кој е донесена уредбата за укинување на надоместоците на плата

  Скопје, 8 април 2020 () – Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) денеска реагира на начинот на кој е донесена уредбата со која на корисниците на буџетски средства им се укинува правото […]

Пензионерите и старите лица со најмногу предизвици со коронавирус-состојбата - МИА
Вести

Пензионерите и старите лица со најмногу предизвици со коронавирус-состојбата

  Тетово, 8 април 2020 () – Голем дел пензионери се соочуваат со повеќе предизивици поради коронавирусот – како да го сочуваат здравјето, да обезбедат медицинска нега за хроничните болести, да земат пензија, да се […]