Од следната година во Австрија повеќе пензионери од млади луѓе 

Oд идната година во Австрија ќе живеат повеќе луѓе постари од 65 години отколку млади под 20 години, покажуваат податоците на Заводот за статистика на Австрија.

До 2040 година, населението ќе се зголеми од сегашните 8,88 милиони за шест проценти на 9,45 милиони, а до 2080 година за дури 12 проценти на 9,93 милиони.