ОАЕ ќе купат 18 американски вооружени дронови


– Стејт департментот го извести Конгресот дека планира да  му продаде 18 вооружени дронови на Обединети Арапски Емирати за 2,9 милијарди долари.

 

 

тоа е прва продажба на вооружени дронови (MQ-9B) што администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп изврши измени на договорот од Студената војна помеѓу 34 држави, со цел САД да можат да продадат повеќе дронови на своите сојузници.

ОАЕ се меѓу првите купавачи на американските вооружени дронови.

Стејт департментот во вторникот го извести Конгресот дека планира на ТАјван да му продаде четири невооружени дронови за 60 милијарди долари.