Нови правила во БиХ, на дозволите ќе пишува дека возачот е донор на органи
На возачките дозволи во БиХ наскоро ќе биде наведено дека возачот се согласува неговите органи да бидат донирани во случај на смрт.

Станува збор за измена и дополнување на Законот за основите на безбедноста во сообраќајот на патиштата во БиХ, а оваа опција е дефинирана во случај кога некое лице потпишува ваква изјава при поднесување барање за возачка дозвола.

Овој закон беше усвоен од Претставничкиот дом на Парламентот на Босна и Херцеговина на предлог на Дамир Арнаут.

Usvojen moj zakon da se na vozačkim dozvolama navede ako je osoba saglasna da bude donator organa. Peti usvojeni zakon Kluba @NasaStrankaBiH @nezavisniblok u PD u ovom mandatu. Cijelo Vijeće ministara samo tri.

— Damir Arnaut MP (@MpDamir) December 9, 2020

Арнаут на „Твитер“ напиша дека тоа е нормална пракса во светот, да се запише во возачка дозвола ако некое лице сака да донира органи во случај на смрт.

„Времето не се троши на согласност на семејството во ситуации кога е важна секоја секунда. Бројни животи се спасуваат“, изјави Арнаут за порталот Кликс.