Меркел: Вложувањето во заштита на климата е добра инвестиција


Германската канцеларка Ангела Меркел изјави денеска дека нејзината земја мора да потроши пари за борба против климатските промени, но дека тоа е добра инвестиција.

Обраќајќи им се на пратениците за време на парламентарната расправа за годишниот буџет, Меркел истакна дека заштитата на климата ќе чини, но дека тоа ќе бидат добро вложени пари.

– Не е опција да не се прави ништо, нагласи германската канцеларка.

Германската Влада расправа за мерките кои имаат за цел во следната деценија остро да се ограничи емисијата на штетни гасови со ефект на стаклена градина.

Се очекува Владата да го претстави пакетот мерки на 20 септември, пред заминувањето на Меркел на климатскиот самит на ОН во Њујорк.


Вести

Индекс на демократија на „Економист“: Македонија на 77. место во категорија „хибридни режими“

– Демократијата во Македонија според најновиот Индекс на демократија за 2019 година на неделникот „Економист“ се подобрила за едно место и сега се наоѓа на 77. место со 5,97 поени, веднаш после Сингапур. Скалата е […]

Вести

Се зголемува бројот на заболени од грип, регистрирани над 1.000 заболени

– Се зголемува бројот на заболени од грип. Изминатата недела се регистрирани повеќе од 1.000 заболени. Пристигнати се 40 материјали за тестирање од нив 20 се позитивни. Во државава циркулираат три типа на вирусот – тип […]

Вести

Уставниот суд не поведе постапка за амнестијата за „27 април“

– Уставниот суд не поведе постапка за оценка на уставноста и законитоста на Законот за амнестија во целина, додека иницијативата за оценка на членот 2 од истиот закон е отфрлена, бидејќи веќе е одлучувано по […]