Лондон со предупредување до граѓаните со британско-иранско државјанство

Велика Британија ги советува граѓаните кои имаат двојно, британско-иранско, државјанство да избегнуваат патување во Иран, оценувајќи дека тие се соочуваат со неприфатливо висок ризик да бидат притворени без докази или да бидат предмет на лошо однесување за разлика од државјаните на другите земји.

Во соопштението потпишано од британскиот министер за надворешни работи Џереми Хант се посочува дека „оние кои имаат двојно државјанство се соочуваат со неподнослив ризик од лошо однесување кон нив во случај на посета на Иран“.

„И покрај тоа што Велика Британија во повеќе наврати даваше можност да се реши ова прашање, односот на иранскиот режим се влоши. Бидејќи ги исцрпевме сите други опции, сега морам да упатам совет до сите носители на британско-ианско државјанство да не патуваат во Иран“, се наведува во соопштението.


Вести

Европски избори: Различни правила од земја до земја

Секоја држава членка на Европската унија сама ги одредува правилата за изборите за Европскиот парламент. Кој кога гласа ? Британците и Холанѓаните гласаат во четврток на 23 мај, Ирците на 24 мај, Летонците, Малтежаните и […]

Вести

Нови рочишта за „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“ на СЈО

Во Кривичниот суд во Скопје за денеска се закажани рочишта за предметите на Специјалното јавно обвинителство „Триста“, „Титаник“ и „Тарифа“. Во „Триста“ обвинет е поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски за злоупотреба на […]

Вести

Пробни прелети за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“

Со два прелета во воздушниот простор на Република Северна Македонија изутринава од 7:30 до 9:30 часот ќе се изврши првиот пробен прелет за потребите на НАТО мисијата „Air Policing“ (чување на воздушниот простор). Прелетот ќе […]