Конкурс за англиска верзија на химната на Швајцарија, наградата е над 9.000 евра


Швајцарско здружение нуди награда од 10.000 швајцарски франци (9.140 евра), за оној кој ќе ја напише најдобрата англиска верзија на новата неофицијална химна на Швајцарија.

Композицијата носи наслов „Бел крст на црвено поле”. Се работи за песна која победи на натпревар во 2015 година, но сега често се пее ширум земјата, па се смета за неофицијална нова државна химна на Швајцарија. Освен паричната награда, и името на победникот во конкурсот ќе се најде до текстот на химната, како еден од авторите.

Песната веќе ја има на француски, германски и италијански јазик. Текстот е напишан со цел да го одразува швајцарскиот Устав и мултикултурното современо швајцарско општество.

Организацијата која го организираше натпреварот, наведува дека е време за подновување на стариот текст на „Швајцарскиот псалм” (Schweizerpsalm) кој е стар 170 години.


Вести

Средба на работните групи за законот за ЈО во Собранието

– Партиските работни групи за законот за јавно обвинителство попладне во 16:00 часот ќе одржат нова средба во Собранието Република Северна Македонија, потврдија за МИА од Министерството за правда. На средбата се поканети претставници на […]

Бизнис

Откупувачите најдоцна до „Свети Трифун” да склучат договори за грозјето, бараат лозарите

– Откупувачите на винско грозје најдоцна до празникот „Свети Трифун” да склучат договори за откуп на винско грозје со лозарите. Во договорите да бидат внесени цените за грозјето, а плаќањето да се врши според законот […]

Вести

Пад од 13 места за земјава во однос на степенот на корупција, Владата уверува дека води бескомпромисна борба

– Пад од 13 места бележи Република Северна Македонија во рангирањето на Индексот за перцепција на корупцијата, односно со вкупно 35 поени е пласирана на 106 место, за разлика од 2018, кога беше на 93-то […]