ИЦЈ: Мјанмар мора да го спречи геноцидот врз Рохинџите– Меѓународниот суд на правдата (ИЦЈ) денеска им наложи на властите во Мјанмар да ги преземат сите можни мерки за да спречат геноцид врз припадниците на муслиманското малцинство Рохинџи.

Претседателот на ИЦЈ, Абдулкави Ахмет Јусуф изјави дека Судот зазел став дека етничката група Рохинџи во Мјанмар „и понатаму се крајно ранливи“.

ИЦЈ истакна дека наредбата за преземање на привремени мерки за заштита на малцинствата е обврзувачка и „создава меѓународни правни обврски“ за Мјанмар.

Судиите наложија Мјанмар во рок од четири месеци да поднесе извештај за преземените мерки, а потоа секој шест месеци да поднесува извештај.

Наредбата за преземање на мерки Судот ја донесе откако Гамбија во име на група муслимански држави ја обвинуваат Мјанмар за геноцид врз Рохинџите.
Армијата на Мјанмар, каде мнозинското население се будисти, во август 2017 година презеде операција против Рохинџите во сојузната држава Ракин, како одговор на нападот на бунтовниците од редовите на муслиманското малцинство.

Операцијата, што армијата ја нарече „кампања на чистење“ доведе до раселување на повеќе од 700.000 Рохинџи, од кои најголемиот дел засолниште пронајдоа во Бангладеш.

Активистите за човекови права ја поздравија одлулката на ИЦЈ.


Вести

Владата одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта

Владата на денешната 7-ма седница одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта за одделенијата кои ќе започнат настава со физичко присуство, со препорака продолжениот престој да се организира и реализира со ученици […]

Вести

Спроведување на Јанкулоска е надвор од законската процедура, смета адвокатка Алексиќ

– Адвокатка на Гордана Јанкулоска, Сања Алексиќ  денеска пред новинарите изјави дека спроведување на Јанкулоска е надвор од секоја законска процедура од причина што таа е оневозможена  да  побара одлагање на издржувањето на казната по било кој друг […]

Бизнис и економија

Онлајн дискусија: За ефективни министри потребни се интегритет, работа и тим и вложување во администрацијата

– Три елементи се клучни за да понудиме резлтат во која било област што ја работиме – интегритет, работа и тим, потребно е и чувство дека како Министерство за одбрана сме дел од еден тим кој […]