И покрај падот на наталитетот, зголемен бројот на населението во КинаМинатата година бројот на кинеското население достигна 1,4 милијарди, и покрај тоа што стапката на наталитет на земјата продолжува да опаѓа.

Националното биро за статистика соопшти дека бројот на населението на копното достигна 1,4 милијарди, што претставува зголемување од повеќе од 4,67 милиони.

Работноспособното население, од друга страна, се намали во однос на 2018 година на 896 милиони, додека бројот на лица над 60 години е зголемен за 4,39 милиони и претставува 18,1 отсто од вкупното население.

Кина во 2016 година ја напушти својата долгогодишна политика на „едно дете“ со надеж дека ќе стави крај на, како што се вели, „претстојното демографско цунами“. Но, политиката што им овозможува на градските двојки да имаат второ дете покажа мал успех, како резултат на зголемените трошоци за домување, храна, здравствена заштита и образование.


Вести

Владата одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта

Владата на денешната 7-ма седница одобри организација на продолжен престој на учениците во основните училишта за одделенијата кои ќе започнат настава со физичко присуство, со препорака продолжениот престој да се организира и реализира со ученици […]

Вести

Спроведување на Јанкулоска е надвор од законската процедура, смета адвокатка Алексиќ

– Адвокатка на Гордана Јанкулоска, Сања Алексиќ  денеска пред новинарите изјави дека спроведување на Јанкулоска е надвор од секоја законска процедура од причина што таа е оневозможена  да  побара одлагање на издржувањето на казната по било кој друг […]

Бизнис и економија

Онлајн дискусија: За ефективни министри потребни се интегритет, работа и тим и вложување во администрацијата

– Три елементи се клучни за да понудиме резлтат во која било област што ја работиме – интегритет, работа и тим, потребно е и чувство дека како Министерство за одбрана сме дел од еден тим кој […]