Германски министер: Постојните мерки не се доволни за спречување на втор бран на пандемијата 

Мерките на германската влада за сузбивање на пандемијата на коронавирусот не се доволни, со уште постојано високата стапка на нови инфекции, изјави германскиот министер за економија, Петер Алтмаер.

Тој истакна дека треба да се преземат многу интензивни консултации во наредните денови и недели за да се утврди дали ќе бидат потребни дополнителни мерки, покрај постојните, кои вклучуваат делумно затворање и ограничувања на бројот на контакти, кои беа воведени во ноември.

„ Сè уште високата стапка на инфекција е далеку полоша од нашите очекувања“, рече Алтмаер, додавајќи дека „би можело да се каже дека претходните мерки не се доволни за вистинска борба против вториот бран на инфекција“.

Федералните и локалните политичари веќе повикаа на поостри мерки во областите со големи инфекции со коронавирус, а се планира и нов состанок на федерални и провинциски политичари.

Германската сојузна покраина Баварија донесе одлука за новите мерки за време на викендот. Досега бележи најголем број смртни случаи од ефектите на коронавирус на државно ниво и најави дека ќе воведе построги мерки на затворање од среда до 5 јануари.

Жителите на Баварија ќе имаат дозвола да ги напуштат своите домови само поради оправдана причина, рече покраинскиот премиер Маркус Содер, додавајќи дека некои ограничувачки мерки ќе бидат ублажени за време на Божиќ, но тоа правило нема да важи ниту за новогодишните прослави.